Energiasäästöä LVI-suunnittelulla

Talotekekniikan suunnittelutoimisto Taitoplanin toimitusjohtaja Lauri Taipale kertoo, että yritys on yhä useammin mukana kiinteistöprojekteissa jo hankesuunnittelusta lähtien.

Kiinteistöjen energiankulutuksella on merkittävä rooli ilmastotavoitteiden täyttämisessä. Energiatehokas ja vähähiilinen rakennustapa saavutetaan usein kustannustehokkaimmin hyvällä LVI-suunnittelulla ilman vippaskonsteja.

Teksti Juha-Pekka Honkanen  Kuva Taitoplan.

Taitoplan on oululainen, koko maan alueella toimiva talotekniikan suunnittelutoimisto. LVI-suunnittelu on yrityksen ydinosaamista, mutta käytännössä kyse on yhä useammin koko rakennusprosessin ajalle sijoittuvasta kokonaisuudesta, joka ulottuu hankesuunnittelusta toteutukseen.

– Kun kiinteistön suunnittelu tehdään alusta asti talotekniikan toiminnallisuus edellä, mukaan ei tule ainoastaan energiavaatimusten ehdoilla tehtyjä kalliita ratkaisuita, Taitoplanin toimitusjohtaja Lauri Taipale painottaa.

Taitoplanin asiakkaat ovat pääasiassa talotehtaita ja rakennusliikkeitä. Niiden kanssa tiiviisti työskenneltyään Taipale on oppinut tunnistamaan rakennusalalla juuri nyt korostuvia riskejä: Energiatehokkuuteen liittyviä laskelmia tehdään aiempaa enemmän ja on odotettavissa, että niitä tulee lisää. Hän sanoo, että tavoite on oikea, sillä kiinteistöjen energiankulutuksella voidaan vaikuttaa aidosti ilmastotavoitteisiin. Jos energialaskelmia eksytään käsittelemään irrallaan muusta prosessista, aikataulu- ja kustannusriskit kasvavat kuitenkin nopeasti.

– Jos energialaskelmaa lähdetään korjaamaan esimerkiksi kasvattamalla kiinteistön vaippaa paremman eristysarvon perässä, lopputuloksena on metrin paksu ja erittäin kallis ulkoseinä. Samaan energiataseeseen päästäisiin talotekniikan keinoin kymmenen kertaa halvemmalla.

”TAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISEN ratkaisu löytyy usein hyvästä talotekniikasta.”

Kattava työkakalupaletti

Taitoplan tekee energialaskentaa kaikkien kokoluokkien kiinteistöhankkeisiin itse. Samalla on korostunut käsitys siitä, miten tärkeää on pitää se osana muuta LVI-suunnittelua. Taipale huomauttaa, että laskennan vinoutumisen huomaaminen liian myöhään hukkaa rahaa ja vie aikaa.

– Jos joku tekee vain laskennan ottamatta huomioon sitä, että laskelmaan pitää myös jollain laitteella yltää, niin toteuttamisesta tulee todella hankalaa. Suunnitteluarvojen tulee olla aina lähtökohtana laitemitoituksia tehtäessä.

Energiatavoitteiden saavuttamisen ratkaisu löytyy usein hyvästä talotekniikasta. Taitoplan pystyy suunnittelemaan asiakkailleen kustannustehokkaasti toteutettavan talotekniikan, sillä asiantuntijoiden osaaminen ulottuu sen jokaisella osa-alueelle.

– Laskenta voidaan nähdä erikoisalana, mutta meillä se on osa asiantuntijoiden laajaa työkalupalettia. Siksi asioita ei kokeilla umpimähkään, vaan voimme arvioida suoraan mikä on se kannattavin ja helpoin keino päästä tavoitteisiin.

Taipale sanoo, että energia- ja ilmastolaskennan saaminen erottamattomaksi osaksi LVI-suunnnittelua vaatii myös asenteiden muuttamista. Aivan ensimmäiseksi pitää hylätä ajatus siitä, että laskelmia tehdään vain siksi, että niitä vaaditaan laissa.

– En ihmettele vastakkainasettelua, jos jokainen laskelma koetaan vain menoeränä ja aikataulurasitteena. Tavoite on kuitenkin huolehtia ilmastosta ja siinä työssä olemme itse täysillä mukana. Talotekniikalla voi vaikuttaa valtavasti energiankulutukseen ilman aikataulujen pettämistä ja kustannusten karkaamista.


   Suunnittelu määrittää kustannuksia

  • Hankesuunnittelu määrittää ison osan rakennuskustannuksista. Panostus alkuvaiheen suunnitteluun tuo säästöjä rakennuksen elinkaaren ajan.
  • Talotekniikan laatutason määrittely on osa hankesuunnittelua. Kun energiatehokkuuteen ja ilmastovaikutuksiin kiinnitetään enemmän huomiota, talotekniikan rooli kasvaa.
  • Hankesuunnittelussa tulee määritellä, miten rakennusta hallitaan, sillä sen laiminlyönti näkyy suurena sähkölaskuna.
  • Energiankulutusta pitää pystyä myös seuraamaan.  Ainoastaan näin voidaan pienentää entisestään päästöjä ja energiakuluja.


Artikkeli on alunperin julkaistu Helsingin sanomien kiinteistöliitteessä 13.10.2021. Jutun voi lukea myös Newspool.fi:stä osoitteesta