Säästääkö energiaremontilla? Lämmitystarpeen kartoitus auttaa valitsemaan oikean lämmitysmuodon

Säästääkö energiaremontilla? Lämmitystarpeen kartoitus auttaa valitsemaan oikean lämmitysmuodon

Sähkön hinnan nousu on herättänyt monet talonomistajat laskemaan, miten paljon he voisivat säästää vaihtamalla suorasähkölämmitys tehokkaampaan lämmitysmuotoon. Taitoplanin toimitusjohtaja Lauri Taipale sanoo, että energiaremontissa kannattaa pyrkiä ensin energian tarpeen selvittämiseen ja siten sen vähentämiseen.

”Käytännössä uuden lämmitysjärjestelmän kannattavuuslaskelmat ja mitoitus tehdään aina toteutuneen kulutuksen perusteella. Mutta oliko se kulutus optimaalisella tasolla, vai onko lämpöä hukattu jonnekin? Silloin sitä tullaan hukkaamaan jatkossakin, ellei kokonaisuutta saada tasapainoon”, Taipale sanoo.

Hän laskee, että kulutustottumuksia muuttamalla ja energiankulutusta hallitsemalla lämmitystarvetta on mahdollista vähentää jopa neljäsosalla. Esimerkiksi vanha tai väärin mitoitettu lämminvesivaraaja voi hukata satoja kilowattitunteja sähköä vuodessa. Lisäksi koneellisen ilmanvaihdon säädöillä ja tekniikalla on merkittävä vaikutus kulutukseen. Taipale sanoo, että kumpikaan näistä ei ratkaise kokonaiskulutusta, mutta pientaloissa muutos syntyy juurikin ”pieniin puroihin” vaikuttamalla.

”Jos investointi maalämpöön vähentää lämmityksen osuutta sähkölaskusta keskimäärin kaksi kolmasosaa, jäljelle jää vielä paljon muuta kulutusta, johon on mahdollista vaikuttaa.”

Vanhan omakotitalon energiantarve voidaan mallintaa

Taitoplan tekee asuinkerrostalojen ja erilaisten yrityskiinteistöjen lisäksi talotekniikan suunnittelua myös pientaloille, joihin ollaan tekemässä merkittävää saneeraushanketta. Lämmitysjärjestelmän muutos on juuri sellainen. Taitoplanin asiantuntijoiden tapa lähestyä lämpöremonttia on laittaa mennyt kulutus hetkeksi sivuun ja mallintaa nykyinen lämmitysjärjestelmä sekä lämmityksen tarve kiinteistön tietojen perusteella. Mallinnus huomioi muun muassa eristyksen, pattereiden mitoituksen ja jopa ikkunoiden ilmansuunnat.

”Siinä kohtaa aiemmat kulutustiedot otetaan pöydälle. Jos rakennus ja asukkaiden tarpeet eivät tarvitsisi niin paljon mitä kulutus on, niin jonnekin sitä lämpöä haaskataan ja sen löytäminen on aivan ensisijainen toimenpide.”

Mallinnuksen hintataso on hyvin maltillinen verrattuna lämmitysjärjestelmän uusimien kokonaiskustannukseen. Se säästää hintansa nopeasti etenkin sähkön hinnan noustua, jos lämpöhukat löydetään ja kulutus vähenee. Lämmitystarpeen mitoitus antaa mahdollisimmat tarkat tiedot eri lämmitysjärjestelmien vertailuun. ”On hyvä ymmärtää, että myös pientalo on monisyinen järjestelmä ja lämmitys on vain yksi osa sähkönkulutusta. Usein liikkeelle kannattaa lähteä selvittämällä mitä kaikkea talon kiinteistötekniikassa voi ohjata ja säätää nykyistä fiksummin lämmityksen kehittämisen lisäksi.”